TÜRBİN İZOLASYONU

Türbin İzolasyonu SMY-10311 DETAYLAR

Türbin İzolasyonu

Türbin İzolasyonu

İzolasyonsuz buhar dağılımı enerji israfının değişmez bir kaynağı olarak görülür ve türbin İzolasyonu bu enerji kaybını %90 oranında azaltarak, tesis ekipmanında düzgün buhar basıncını sağlamaya destek sağlar. Motor, türbin, kazan, egzoz, buhar hatları gibi bağlantı parçaları da dahil olmak üzere 50 °C üzerindeki her yüzeyin izole edilmesi gerekir.

Endüstrideki farklı ekipmanların tamiri ve bakımı esnasında klasik izolasyonlar zarar görür. Bu izolasyonlar ağırlıklı bir şekilde cam yünü ya da kaya yünü olarak bilinen izolasyon şiltelerinin üzerine galvaniz ya da alüminyum sac kaplama şeklinde uygulanır. Tamir ve bakımın ardından ıslanan veya sökülürken zarar gören bu izolasyonların yeniden yerine takılması çok da mümkün değildir. Bu klasik sistem yerine çok daha kullanımı pratiktir olan olan takıp sökülebilen su geçirmez izolasyon yastıkları tercih edilebilir.

Türbin İzolasyonu Özellikleri ve Avantajları

Püskürtme yöntemi ile yapılan bu izolasyon, enerji tasarrufu sağlamasının haricinde işçi sağlığı ve iş güvenliğini kontrolü, sağlam ve rijit bir izolasyon yüzeyi oluşturması için tercih edilen bir izolasyon sistemi olarak söylenebilir. Daha çok uzun süre demontaj yapılmayan, bakıma ihtiyaç duyulmayan ve sık sık açılmayan buhar türbinlerinde tercih edilir.

Püskürtme yönteminde yüksek sıcaklığa dayanıklı granül şeklinde olan malzemeler (genel olarak taş yünü) özel bir makineden geçirilip uygulanır. Türbin ya da ekipmanların yüzeylerine püskürtme uygulanması için bağlantı elemanları ve kafes tellerinin montajı yapılır. Granül şeklindeki izolasyon malzemesi püskürtme makinesinden geçirilip ekipman gövdesinin tamamen kaplanması sağlanır.

Bütün gövde hiçbir aralık ve boşluk kalmayacak bir biçimde yüksek yoğunlukta taş yünü ile kaplama yapılır. Taş yününün üzerine yüksek sıcaklığa dayanıklı özel sıva ve sıvı yağ itici özelliğe sahip boya uygulanarak izolasyon işlemi sona erdirilir. Türbin izolasyonu avantajlarından bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Türbin gövdesi ile makine izolasyonların da devreye giriş süresi düşükken, homojen izolasyon özellikleri daha yüksektir.
  • Makine ve ekipmanda tek parça şeklinde, aralıksız bir izolasyon uygulaması yapılır.
  • Tercih edilen malzemeler düşük iletim katsayısına sahip olduğu için ısı izolasyonu yüksek bir verimle yapılır.

Türbin İzolasyonu Neden Yapılır

Yalıtım, enerji israfını büyük bir oranda azaltarak enerji faturanızdan tasarruf etme konusunda yardımcı olur. Yeniden uygulanabilir olan endüstriyel yalıtım örtülerinin kullanılmasının bir başka faydası, periyodik bakım için sağlanan erişimin kolay olmasıdır. Klâsik yalıtım kolayca sökülmez ya da değiştirilmez, bu da genel olarak bakımdan sonra bileşenlerin yalıtılmamasına neden olur.

Endüstriyel izolasyonun, gerekli olan yeterlilikler olmaksızın uygun bir şekilde tasarlanarak bakımı yapılabilecek basit bir sistem olmadığını söylemek mümkündür. Biraz da bu sebeple, eski prosedürler gerektiği gibi güncellenmez. Bu durumda profesyonel personel görevlendirilmesi ilgili süreçte de deneyimli bir firmadan hizmet alınması ile bu sorun engellenebilir. Türbin izolasyonu hakkında bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.