İzolasyon, ses ya da ısının bir yerden başka bir yere iletilmesine engel olmak amacıyla tasarlanmış malzemeler ile yapılır. Daha çok böyle bir malzeme ısı ya da sesi evin içerisinde ya da dışarısında tutmak veya evin belirli bir bölümleriyle sınırlı tutma için tercih edilir. Yalıtım genel olarak birkaç değişik şekilde kullanılabilir. En yaygın bir biçimde olarak milyonlarca küçük cepten bir araya gelen malzemelere sahiptir.
Hareketsiz hava oldukça iyi bir yalıtkandır ve sıkışan hava cepleri, pek çok yalıtım tipine yüksel termal direncini uygulayan unsurdur. Eğer ki trafiğin gürültüsünden ya da komşulardan şikayetçiyseniz, sizin ihtiyacınız olan tek şey ses yalıtımıdır. Ayrıca kış aylarında ısınamıyor, yaz aylarında ise sıcaktan bunalıyorsanız bunun için tek yapmanız gereken ısı izolasyonu tercih etmektir.
Esanjör kapağı izolasyonu için genellikle eşanjör ceketleri tercih edilip kullanılır. Yalıtım ceketleri ise fazla ısıya karşı oldukça dayanıklı kumaşlardan ve ısı iletim sayısının daha az olduğu yalıtım malzeme çeşitlerinden oluşur. İşlem yapılacak olan mekân yerine göre üretimi yapılan bu ceketler ısı kaybına engel olacak şekilde makine ya da ekipmanlara giydirilir. Bakım olması gereken durumlarda da kolayca sökülüp takılan bu ceketler çok kolay bir şekilde kullanılır.
Hem montaj hem de demontajı oldukça kolay olan bu ceketler makinenin hızlı bir şekilde çalışmasına olanak sunar ve oluşabilecek herhangi bir maliyet durumuna karşı engel olur. Uzun bir zaman boyunca özelliğini hiç yitirmeden sizlere enerji tasarrufu sunar ve kesinlikle özelliğini kaybetmez. Eşanjör izolasyonu için bu ısı ceketleri mutlaka size büyük çapta getiri kazandırır.
Türbin izolasyon yastığı enerji kaybını hemen hemen %90 oranında azaltarak, tesis ekipmanında iyi bir şekilde buhar basıncını sağlamaya yardım eder. Türbin, motor, kazan, buhar hatları ve egzoz gibi bağlantı parçaları bulunmak üzere 50 derece üzerindeki yüzey yerlerin izole edilmesi gerekir.
Endüstrideki belli başlı ekipmanların hem tamiri hem bakımı sırasındaki klasik izolasyonlar zarar görebilir. Bu izolasyonlar ise daha ağırlıklı olarak kaya yünü ya da cam yünü olarak bilinen bir izolasyon şiltelerinin yüzey bölümüne galvaniz ya da alüminyum sac kaplama sureti ile uygulanır. Bakım ve tamir sonrası ıslanan ya da söküm aşamasında zarar gören bu izolasyonların yeniden yerine takılması çok mümkün olmaz. Klasik olan sistem yerine oldukça kullanışlı sayılan takılıp sökülmesi kolay olan ve kaybolan su geçirmez yastıklar tercih edilip kullanılabilir.
Vanalar, genellikle bakım gerektiren ekipmanlar olduğundan dolayı, sabit izolasyon uygulaması yerine, daha çok sökülüp takılan ceket tipi izolasyon kullanımı daha uygun olur. Vana ceketleri, ısı enerji verimliliği uygulamasında tercih edilip kullanılan ürünlerin en başında yer alır.
Buradaki asıl kullanım amacı sıcak hatlardaki enerji kaybını en az seviyeye indirerek işletmenin enerji giderini azaltmaktır. Eğer ki vanalar izole edilmez ise enerji kaybına neden olabilir. İzolasyon sayesinde enerji kaybını en az seviyeye indirmek, işletmenin enerji giderlerini azaltabilir. Hem sökülüp hem de takılabilen vana ceketleri ürünlerin bakım süresi boyunca kolaylık sunar.